Ájurvéda és pilates

Ájurvéda és pilates

Ájurvéda télen – Melengető praktikák a hidegre

2022. november 19. - catmezei

Az ősi indiai gyógyítórendszer, az ájurvéda természetes praktikái kíméletesen, mégis hatékonyan támogatják a szervezet védekező és öngyógyító folyamatait. Télen különösen nagy hasznukat vehetjük.

tel_tea.jpg

Kép: Pixabay

Élet és tudás

Az ájurvéda szó a szanszkrit ájur (élet) és véda (tudás) szóból ered. Maga a rendszer a hangsúlyt nem az egyes szervek mechanikus funkcióira, hanem a szervezet életerejének erősítésére helyezi. Eszköztára igen bőséges – éppúgy helyet kapnak benne gyógynövények és olajok, mint színek vagy akár illatok, melyek a maguk gyöngéd módján támogatják a szervezet védekező és öngyógyító folyamatait. Legalább ilyen fontos, hogy amennyire lehet, összhangban legyünk a természetben zajló ciklikus változásokkal. Az ájurvédikus napirendről ITT írtam korábban – most pedig nézzük, minek van itt az ideje télen. Ám ahhoz, hogy megértsük, mit miért érdemes tennünk, először is tekintsük át nagyon röviden az ájurvéda alapelveit.

A három dósa

Az ősi tudomány az úgynevezett dósákból indul ki. A dósák voltaképpen erők, amelyek az öt őselem – az éter, a levegő, a tűz, a víz és föld – különböző arányú kombinációiból jönnek létre, magukban hordozva az egyes alkotórészeik tulajdonságait. A három dósa a következő: váta – mozgékonyság, pitta – emésztés, hőszabályozás – és kapha – stabilitás, „leföldeltség”.

tel_madar.jpg

Kép: Pixabay

A dósák a természetben és a testben – mint a természet részében – egyaránt jelen vannak, ám a különböző ciklusokban különböző módokon és arányokban. Az ájurvéda alapelveiről ITT írtam részletesen.

Kívül kapha és vata, belül pitta

Szervezetünk működését a téli időszakban kívül főként a kapha és kisebb mértékben a váta, belül pedig pitta minőség határozza meg. A kapha dominanciájából adódóan nehezebbnek, lassabbnak érezhetjük magunkat, illetve a fokozódik a nyálkatermelés. A váta miatt a bőr és a nyálkahártya a szokásosnál szárazabb lehet. Belül azonban – a pittának köszönhetően – felerősödik az emésztés tüze, szanszkrit szóval agni. Az agni felel azért, hogy az ételeinket meg tudjuk emészteni, a bennük lévő vitaminokat és tápanyagokat be tudjuk építeni, megerősítve testünk természetes védekezőképességét. És még ha ilyenkor intenzívebben működik is, fontos, hogy állandóan tápláljuk a tüzet. Ebben segítenek az alábbi praktikák.

Reggeli rutin ájurvédikusan

Bár az ájurvéda szerint reggel hatig érdemes felkelnünk, télen ennek az optimális időpont reggel fél hét és fél nyolc közé esik.

tel_tisztalkodas.jpg

Kép: Pixabay

Ébredés után az első dolgunk a belek és a hólyag kiürítése, illetve a tisztálkodás legyen. Ily módon megszabadulhatunk az elsődleges és a másodlagos – azaz sejtszintű – emésztés melléktermékeitől, melyeket az ájurvéda összefoglaló néven ámaként emleget. Előbbi nyilván nem szorul magyarázatra, utóbbi azokat a salakanyagokat jelenti, amelyek az éjszakai méregtelenítés során kiválasztódnak az orrban, a szájban, a fülben, a szemben és a bőr teljes felületén. Ha nem távolítjuk el őket, visszakerülve feleslegesen terhelik a szervezetet. Nem véletlen, hogy az ájurvéda a reggeli tisztálkodásnak még nagyobb jelentéséget tulajdonít, mint az estinek – bővebb info róla ITT.

Jótékony olajak

Időről időre dörzsöljük át a testünket – lehetőleg langyos – növényi olajjal, ha lehet, melegítő hatású szezámolajjal, de a lényeg, hogy száz százalékos tisztaságú legyen. Ily módon nő a vitalitás, csökken a bőr szárazsága, az ízületek rugalmasabbak, az izmok tónusosabbak lesznek. 

Az olajat feldobhatjuk – szintén százszázalékos tisztaságú – illóolajakkal. Sőt, készíthetünk személyre szabott keveréket is, amiről ITT írtam. 

Melegítő ételek-italok

Télen a hűtő hatású nyers táplálékok értelemszerűen nem javasoltak. Persze nem tilos sem a turmix, sem a saláta, sem az önmagában fogyasztott nyers zöldség vagy gyümölcs, fontos azonban, hogy mindezek mellett együnk meleget is, különben lefojtják az emésztés tüzét.

Ajánlottak a föld alatt növekvő zöldség, úgymint tök, cékla, sárgarépa, burgonya és édesburgonya. Egytől egyig bővelkednek vitaminokban és ásványi anyagokban, emellett jelentős rosttartalommal bírnak – azaz valóban táplálják a szervezetet, de mivel valamelyest az anyagcserét is megsegítik, nem eredményeznek hízást. Készülhet belőlük leves, főzelék, ragu, rakottas egyaránt.

tel_oliva.jpg

Kép: Pixabay

A főzéshez-sütéshez kicsit több zsiradékot használhatunk, legjobb a növényi eredetű. Igazi jolly joker az extra szűz olívaolaj, ami egyébként még a leginkább megfizethető is a maga kategóriájában.

Télen a szervezet fehérjéből is többet igényel. Tény, hogy az elsődleges forrásunk ebből a szempontból a hús, de a fehérjék építőköveit, az aminosavakat gabonákból és hüvelyesekből is felvehetjük. Tartalmaznak aminosavakat a magvak is, mint a mogyoró, a dió, a mandula.

Használhatunk még melegítő hatású fűszereket is: paprikát, feketeborsot, Cayenne-borsot, szerecsendiót, kardamomot, köményféléket, kurkumát, fahéjat, gyömbért. A fűszerekből akár teát is készíthetünk. A hinduknak van úgynevezett agniteájuk, ami, mint a neve is utal rá, az emésztés tüzét hivatott táplálni. Elkészítése roppant egyszerű: apróra vágott gyömbért, nagyon kevés borsot és valamivel több fahéjat forrázzunk le, majd szűrjük le, és ha hűlt valamelyest, ízesítsük citromlével. 

A csend évszaka

Az ájurvéda szerint a betegségek kialakulásához hozzájárulhat az, hogyha eltávolodunk attól, aki valójában vagyunk. A tél éppen a visszahúzódás, az elcsendesedés, az elmélyülés időszaka, és nem csak a szó szoros értelmében, hiszen ilyenkor szellemileg-lelkileg is "hátrébb lépünk".

tel_kandallo.jpg

Kép: Pixabay

A hosszú estéken érdemes egy kicsit újra megismerkedni önmagunkkal: kik vagyunk, miért érkeztünk ebbe a világba, hová tartunk, mi a feladatunk. Ha a környezetünkkel akadnak problémáink, elgondolkodhatunk azon is, hogy mi van bennünk, ami az ilyesféle folyamatokat működtetni tudja – hiszen mindig kettőn áll a vásár.

Mindegy, mit mozgunk, csak szeressük

A kapha mellett, ha kisebb mértékben is, de a mozgékony váta is jelen van, ami pedig támogat bennünket az aktivitásban. Jó lehet a futás, a tempósabb gyaloglás, de akár a séta is. Szerencsés esetben eljuthatunk uszodába is, még szerencsésebb esetben az úszást szaunázással is kiegészíthetjük. Ajánlottak a beltéri mozgásformák is, akár edzőteremben, akár otthon. Pilatesoktatóként különösen ajánlom a pilatest. Az Ájurvéda és pilates Youtube-csatornán pedig ingyenesen tornázhatsz velem (és néhány cicával :)).

A bejegyzés trackback címe:

https://ajurvedaespilates.blog.hu/api/trackback/id/tr3417981330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása