Ájurvéda és pilates

Ájurvéda és pilates

Szerezz magadnak egy jó napot – 7 ősi indiai praktika, ami segít benne

2022. március 26. - catmezei

Az ősi indiai gyógyító rendszer, az ájurvéda szerint az, amit reggel teszünk, meghatározza a teljes napunkat. Ha pedig rendszeresen megadjuk magunknak ezt a kis törődést, nagyban javulhat az életminőségünk, nemcsak testi, hanem szellemi-lelki szinten is.

ajurveda_hajnal.jpg

(Kép forrása: Pixabay.com)

Nem is olyan rossz az óraátállítás

A legtöbbünknek persze nem esik túl jól, nyilván nem véletlenül áll kivezetés előtt. Mégis, nézhetjük a jó oldalát is. A korai órákban ugyanis a mozgékonyságért felelős vata energia van leginkább jelen az atmoszférában, így ez az időszak optimális az ébredésre – ráadásul hozzájárul az aktivitásunkhoz a nap folyamán. Legalábbis némi akklimatizálódás után.

Nyelvtisztítás

Az ájurvéda szerint a fogmosás nem elég, sőt, nem is jelenti a szájhigiénia első lépést – az éjszakai folyamán a nyelven kiválasztódott lepedéktől is meg kell szabadulnunk, mivel ez tele van úgynevezett ámával - az áma az ájuvéda "szaknyelvén", vagyis szanszkrit nyelven salak- és méreganyagokat jelent. Nyelvtisztítás híján pedig ez az áma evés-ivás során visszakerül a szervezetbe. Használhatunk fém vagy műanyag nyelvkaparót (bár ez utóbbit az ájurvéda nem támogatja), de egy kanál is megfelel a célnak, sőt, kaphatók kétfunkciós fogkefék is.

Az íny és a fogzománc egészsége érdekében válasszunk puha fogkefét. Válasszunk olyan fogkrémet, amely nem tartalmaz kemikáliákat – leginkább a gyógynövénytartalmú ájurvédikus fogkrémek javallottak.

ajurveda_olaj_1.jpg

(Kép forrása: Pixabay.com)

Olajos öblögetés

A fogmosást követően forgassunk a szánkban két-három percen át valamilyen hidegen préselt növényi olajat, lehetőleg olíva- vagy a szezámolaj – ezzel megint csak az ínyt és a fogakat erősítjük. Ezután mutatóujjal masszírozzuk át egy kevés olajjal az ínyt, apró, finom, az óramutató járásával ellentétes mozdulatokkal. Ez az egyszerű művelet korántsem elhanyagolható energetizáló hatással bír, ezáltal a fogak egészségéhez és megőrzéséhez is hozzájárul.

Ébresztő az arcnak

Az arc a test leginkább kitett része, elég csak a hőhatásra, a légköri szennyezettségre és persze a stresszre gondolni. A reggeli hidratálás azonban segíthet megküzdeni a káros hatásokkal. Mielőtt tusolnánk, öblítsük le az arcunkat hideg vízzel – többször egymás után.

Az ájurvéda egyébként hét öblítést ajánlj, mégpedig azért mert a testünkben hét fő csakra, vagyis fő energiaközpont működik. (A csakrákról a közeljövőben írok.)

ajurveda_illoolaj.jpg

(Kép forrása: Pixabay.com)

Önmasszázs bázis- és illóolajakkal

Finoman dörzsöljük át a teljes testet olajjal, amibe előzőleg a testalkatunknak, szanszkritul a prakritinknek megfelelő illóolajat csepegettünk. Azt, hogy milyen prakritihez tartozunk, könnyen megállapíthatjuk például ezzel a teszttel. Ne feledjük azonban, hogy tiszta típusok nemigen vannak, azaz a leginkább domináns szerint érdemes megválasztani az olajakat. Arról, hogy mely prakritinek mi a legjobb, ebben a korábbi cikkemben írtam részletesen

Rehidratás plusz szellemi-lelki ébredés

Az önmasszázs után jöhet a tusolás, amit túl azon, hogy rehidratálja a bőrt, szellemi-lelki síkon is felébreszt. A pittának viszonylag hűs, a vatának langyos, a kaphának meleg víz javasolt. Mivel a szintetikus termékekben lévő anyagok a szervezetbe is bejutnak, érdemes ilyenektől mentes, lehetőleg ájurvédikus készítményeket használni.

ajurveda_citrom.jpg

(Kép forrása: Pixabay.com)

Az első ital – nem, nem a kávé

Az ájurvéda szerint az első dolog, amit magunkhoz veszünk, a nap további részében kihat ránk. Ezért első lépésben igyunk meg egy-két pohár langyos vizet, amit citrom- vagy lime-lével ízesítettünk. A langyos víz stimulálja a gyomor-bél traktust, azaz serkenti az emésztést. Mindkét citrusféle bővelkedik ásványi anyagokban és vitaminokban, így segítenek megszabadulni az ámától, sőt, zsírégető hatással is bírnak, amiről ITT írtam bővebben. Nem állítom, hogy mindezek után kávéra már nem is lesz szükségünk, de garantáltan jobban indul a napunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://ajurvedaespilates.blog.hu/api/trackback/id/tr1317789982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása