Ájurvéda és pilates

Ájurvéda és pilates

6 természetes praktika téli „depresszió” ellen

2022. február 28. - catmezei

A fényhiányos téli viszonyok között általában melankolikusabbak, enerváltabbak vagyunk. Hogy pusztán levertségről, netán depresszióról van-e szó, abban a szakemberek sem feltétlenül értenek egyet. Mindenesetre érdemes megpróbálkoznunk néhány kedélyjavító módszerrel, mielőtt gyógyszerek után nyúlnánk.

teli_depresszio_no.jpg

Kép forrása: Pixabay.com

Biztos, hogy depresszió?

Egyes vélemények szerint depresszióról beszélhetünk, ha az alábbi tünetek közül legalább négy legalább két héten keresztül fennáll:

– bűntudat, feleslegesség- vagy tehetetlenségérzés;

– a halál és öngyilkosság körül forgó gondolatok;

– nyugtalanság vagy ingerlékenység;

– koncentrációs és memóriazavarok, döntésképtelenség;

– csökkent energiaszint vagy kimerültség;

– az érdeklődés csökkenése vagy elvesztése bizonyos tevékenységek iránt (akár a szex iránt
is);

– folyamatos szomorúság, aggodalom vagy üresség érzése;

– alvászavarok – aluszékonyság, álmatlanság, túl korai ébredés;

– étvágycsökkenés vagy -növekedés, súlycsökkenés vagy -növekedés.

Más vélemények szerint annak a bizonyos négy tünetnek az egyidejű fennállása esetén sem kell rögtön depressziót kiáltani, mivel gyakran csak átmeneti levertségről van szó. Bármi legyen is az igazság, egy biztos: ha nem érezzük elviselhetetlennek a helyzetet, a gyógyszeres kezelés megkezdése előtt érdemes megpróbálkozni a rendelkezésre álló természetes gyógymódok valamelyikével, vagy akár többel is közülük.

Akupresszúra házilag

Ez az ősi keleti gyógymód több szakember szerint segít egyensúlyba hozni lelkiállapotunkat. Elsősorban a lapockák és a gerinc között, a szív magasságában található akupresszúrás pontok nyomását javasolják.

Feküdjünk hanyatt a földön, és helyezzünk el a hátunk alatt két teniszlabdát oly módon, hogy az említett akupresszúrás pontokkal érintkezzenek. A nagyobb kényelem érdekében tehetünk a labdákra egy félbehajtott, vastagabb törölközőt is. (Én egyébként összegöngyölített zoknikat használok.) Maradjunk így néhány percig, és közben lélegezzünk minél mélyebben.

teli_depresszio_aromaterapia.jpg

Kép forrása: Pixabay.com

Aromaterápia

Aromamécsesben, kevés vízzel elkeverve párologtathatunák például jázmin-, citromfű-, bergamott, ilang-ilang-, grépfrút-, lime- vagy mandarinolajat. Az én személyes kedvencem tél végén, tavasz elején a rózsa és a szegfűszeg kombinációja, a két illóolaj ugyanis meglepően jól harmonizál egymással. Tapasztaljuk ki, hogy melyek vannak ránk a legjobb hatással – ezeket akár kombinálhatjuk is a továbbiakban. Ha valamelyik olaj eleve nem „szimpatikus” számunkra, esetleg valamilyen rossz emlékünk fűződik az illatához, ne próbálkozzunk vele, mert csak rontunk a helyzeten. A számunkra kedves olajokból meleg fürdővízbe is csepegtethetünk összesen hat-nyolc cseppet.

Jótékony hatású az illóolajas masszázs is. A masszázsolajhoz keverjünk el öt-tíz cseppet a fenti olajak bármelyikéből fél-egy deciliternyi bázisolajban (például olívaolajban, de más hidegen sajtolt növényi olaj is megfelel a célnak). Az így kapott keverékkel lentről felfelé, illetve kintről befelé haladva dörzsöljük be a testünket (A legjobb persze, ha akad valaki, aki ezt megteszi helyettünk.)

Antidepresszáns ételek

Első lépésben iktassuk ki vagy legalábbis csökkentsük a cukor, a készételekek, a koffeintartalmú italok és az alkohol fogyasztását, mivel ezek elmélyítik a negatív érzéseket. A barnarizsnek kifejezetten antidepresszáns hatása van, de más gabonafélék, illetve zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával is jót teszünk magunknak.

Gyógynövények

Egyes gyógynövények is nyugtató, kedélyjavító hatással bírnak. Ilyen például a citromfű, a komlófű, a macskagyökér vagy orbáncfű. Ez utóbbi fogyasztása idején ne járjunk szoláriumba, mert átmenetileg enyhe fényérzékenységet okoz! A fenti gyógynövények egymással kombinálhatók, sőt keverék formájában is kaphatók. Jó szolgálatot tehet még az asvagandha is, amely egy indiai gyömbérféleség. Az ott élők sok generáció óta használják a depressziós tünetek enyhítésére, és gyógynövényboltokban nálunk is kapható.

Tízperces meditáció

Már tíznapi tízperces meditáció is átlendíthet a mélyponton. Képzeljük el, hogy belégzéssel fény (szeretet, nyugalom, béke, öröm stb.) áraszt el bennünket, kilégzéssel pedig távoznak nyomasztó érzéseink, gondolataink. Ahogy a buddhisták mondják: „Kilégzem: megnyugszom; belégzem: mosolygok!”

meditacio_naplemente.jpg

Kép forrása: Pixabay.com

Hangterápia

A melodikus, dallamos zene segíthet a negatív érzések feloldásában, úgymint düh, frusztráció, szomorúság vagy aggodalom. Hallgassunk ilyen zenét legalább napi húsz percen keresztül.

Mozgás

Már egy kis séta is sokat számít, még jobb azonban, ha elkezdünk viszonylag rendszeresen, akár csak heti egy vagy két alkalommal végezni valamilyen sportot, úgymint például úszás, kocogás, valamilyen edzőtermi tevékenység, de rengeteg videó is elérhető online. Pilatesoktatóként nem túl meglepő módon a pilatest ajánlom elsősorban, korra és nemre való tekintet nélkül.

A pilates a jóga és a gimnasztika ötvözeteként olyan finom, mégis intenzív gyakorlatokat tartalmaz, amelyek az izmokat belülről kifelé haladva mozgatják meg. A gyakorlás fókuszában mindig az erőközpont áll, ami a hasizmokat, a derék- és csípőtáji izmokat, a hát- és farizmokat foglalja magában. Ennek köszönhetően rövid időn belül megtapasztalható az eredmény: laposabb has, íveltebb derék, tónusosabb és karcsúbb izomzat.

pilates_hasizom_pixabay.jpg

Kép forrása: Pixabay.com

A pilates gyakorlásával az általános egészségi állapot is javul. Így például:

– enyhül a derék-, hát-, váll-, nyakfájdalom;

– nő az állóképesség;

– szebb lesz a testtartás;

– fokozódik a vérkeringés;

– erősödik az immunrendszer.

Mindemellett a lélekre is jótékonyan hat: kiválóan oldja a stresszt, és általában is derűlátóbbá és kiegyensúlyozottabbá tesz.

Ha kipróbálnád, szeretettel ajánlom a Youtube-csatornámat, ahol egyelőre 11 hosszabb-rövidebb videó található, de a repertoár hamarosan bővülni fog: Ájurvéda és pilates

A bejegyzés trackback címe:

https://ajurvedaespilates.blog.hu/api/trackback/id/tr316766636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása