Ájurvéda és pilates

Ájurvéda és pilates

Zabpehely: a szegény ember étrend-kiegészítője

2022. október 31. - catmezei

Zabpehely jó néhány éve szinte mindig van itthon. Eleinte főként jótékony hatásaiért fogyasztottam a legkülönbözőbb módokon, most, hogy a boltban szinte minden nagyjából a duplájába kerül, az ár is legalább ilyen fontos szempont.

zabpehely.jpg

Kép forrása: Pixabay.com

Sokféle kapható zabpehelyből, én főként a nagy élelmiszeráruház-láncok saját márkás termékeit veszem (mivel nem drágultak annyira durván), ha ezeket elkapkodják, menőbb nagytestvéreik közül teszem valamelyiket mély sóhajtás kíséretében a kosaramba. Bármely verzióról legyen is szó, a zabpehely különösen jó szolgálatot tehet a késő őszi és a téli hónapokban, amikor is a hidegre való tekintettel hajlamosabbak lehetünk többet enni, viszont kevesebbet mozogni.

Tele jóval, és még az anyagcserét is felpörgeti

A zabpehely nagyobb mennyiségben tartalmaz E-vitamint, illetve a B-vitamin-család több tagja is fellelhető benne. Gazdag ásványi anyagokban, úgymint fluor, kalcium, kálium, magnézium, fluor, szilícium. A fentieknek köszönhetően védi és erősíti az idegrendszert, illetve segít megőrizni a csontozat, a fogak és az erek épségét.

zabpehely_asztal.jpg

Kép forrása: Pixabay.com

Oldható és nem oldható rostokat egyaránt tartalmaz. Előbbiek nagy kedvvel segítik a szervezetet a koleszterin kijuttatásában. Utóbbiak felgyorsítják a táplálék mozgását azáltal, hogy a béltraktusban magukba szívják a vizet, s ezáltal megnövelik a széklet tömegét.

Nem egy gasztronómiai kihívás

Beilleszteni az étrendünkbe semmiképpen sem jelent gasztronómiai kihívást. Bizonyos esetekben nem is igényel semmiféle mókolást: talán elfajzott gondolat, de én szoktam szórni egy keveset levesbe vagy főzelékbe. Azt, hogy müzli is készíthető belőle, szégyellem leírni, úgyis tudja mindenki. 

Ugyanakkor sok finom, egészséges és nem utolsósorban egészséges fogás alapanyaga is lehet a zabpehely. Két receptszerűséget osztok meg itt. A zöldséges lencsefasírt egy némiképp elrontott lencsesalátából kelt új életre, a zabpelyhes sütemény pedig édesség létére maga a megtestesült egészség.

A bejegyzés trackback címe:

https://ajurvedaespilates.blog.hu/api/trackback/id/tr7517967334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása