Ájurvéda és pilates

Ájurvéda és pilates

A kurkuma sokkal több fűszernél – Az ősi gyógynövény áldásos hatásai

2022. március 19. - catmezei

Valamikor csupán sápatag bolti tészták optikai tuningolására használtam a kurkumát. Később megtudtam, hogy az ősi indiai tudomány, az ájurvéda által évezredek óta alkalmazott növény a gasztronómia mellett a gyógyászatban is fontos szerepet játszik. Hatékonyságát pedig a modern medicina is igazolni tudja. Például hozzájárulhat a különböző fertőzések megelőzéséhez, de sok minden mást is tud.

kurkuma_noveny.jpg

(Kép forrása: Pixabay.com)

Áldásos hatások

A gyömbérfélék családjába tartozó kurkuma bővelkedik C-vitaminban, emellett tartalmaz káliumot, vasat, nátriumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot. Fő alkotóeleme azonban a kurkumin nevű vegyület, ami a kurkuma jellegzetes sáfrányszínét is adja, és aminek a növény számos áldásos hatását köszönheti.

Általános gyulladáscsökkentő

Laboratóriumi körülmények között egyértelműen igazolódott a kurkumin gyulladáscsökkentő hatása, és bár mostanáig viszonylag kevés klinikai vizsgálatot végeztek e téren, azok ígéretesnek tűnnek. Így például bizonyosságot nyert, hogy a kurkumin egyes gyógyszerekhez hasonló mértékben képes csökkenteni a különféle műtétek, illetve az ízületi gyulladás következtében kialakult gyulladásos állapotokat. A fekélyes vastagbélgyulladás esetében is akadályozhatja a fellángolást, igaz, nem önmagában, hanem más hatóanyagok kiegészítéseképpen. Sikeresen alkalmazható olyan, különböző kiváltó okokra visszavezethető, ám minden esetben bőrgyulladással járó betegségeknél is, mint az ekcéma, a rosacea vagy a psoriasis.

Javulhat az idegsejtek túlélése

Az Alzheimer-kór, más néven időskori elbutulás ma már sajnos népbetegségnek számít. Kialakulásának több oka lehet, a feltételezések szerint az egyik az úgynevezett béta-amiloid fehérjék kóros lerakódása az agyban, ami az idegsejtek pusztulásához vezet.

kurkuma_alzheimer.jpg

(Kép forrása: Pixabay.com)

Ugyanakkor az Alzheimer-kór a statisztikák szerint jóval ritkábban fordul elő Indiában, ahol valóságos kultuszuk van a különböző fűszereknek, így a kurkumának is. E tény alapján a tudósok azt feltételezték, hogy a betegség kialakulása összefügghet táplálkozási szokásokkal, és több kutatást is indítottak ezen a területen. Mostanra pedig laboratóriumi és állatkísérletek is igazolják, hogy a kurkumin képes lehet aktiválni az említett fehérjéket eltakarító falósejteket. Így ezek a fehérjék nem, vagy csak kisebb mértékben tudnak lerakódni, ezáltal pedig javulhat az idegsejtek túlélése.

Cukorbetegség és inzulinrezisztencia ellen

Hasonlóképpen elterjedt a nyugati világban a genetikai hajlam vagy vírusfertőzés következtében kialakuló I-es típusú cukorbetegség, illetve a helytelen életmód okozta II-es típusú cukorbetegség. Ez utóbbi előszobája az úgynevezett inzulinrezisztencia, amely ma már egész tömegeket érint, és sokan még csak nem is tudnak róla. De mit is jelent ez pontosan?

Ahhoz, hogy sejtjeink képesek legyenek felvenni a vérből a működésükhöz nélkülözhetetlen cukrot, egy bizonyos hormonra, mégpedig az inzulinra van szükség. Az inzulint a hasnyálmirigy Langerhans-szigetei termelik. Ha azonban általában sok finomított szénhidrát bevitele és kevés fizikai aktivitás miatt a kelleténél több cukor van jelen a vérben, akkor a sejtek egy idő után nem tudják kellő hatékonysággal felvenni azt, vagyis rezisztenssé válnak rá. Ahhoz, hogy a cukor felvétele mégis megtörténhessen, a Lagerhans-szigeteknek egyre több inzulint kell termelniük, míg a folyamatos terhelés miatt ki nem merülnek. Ezen a ponton pedig már II-es típusú cukorbetegségről beszélhetünk.

kurkuma_diabetes.jpg

(Kép forrása: Pixabay.com)

A kurkumin segítségével megakadályozható, illetve visszafordítható ez a folyamat, amint az a Columbia Egyetem Diabétesz Centrumának állatkísérlete során is beigazolódott, melyet elhízott egereken végeztek. Azoknál az állatoknál, amelyek kurkumint kaptak, alacsonyabb vércukorszintet mértek, ennek megfelelően pedig kevésbé fejlődött ki esetükben a II-es típusú cukorbetegség, mint az ugyanolyan étrenden lévő, ám kurkumint nem kapó társaiknál. Értelemszerűen a cukorbetegséggel összefüggő gyulladásszint is alacsonyabb volt náluk.

Rákgyógyítás: biztató eredmények

A kurkumin antioxidáns hatása révén gátolhatja a rákos sejtek képződését, erősítheti az immunrendszert, csökkentheti az áttétek kialakulásának valószínűségét, akadályozhatja a vérerek létrejöttét a tumorokban. Hatásait főleg laboratóriumi körülmények között sikerült igazolni. A humán gyógyászatban még folynak a kutatások e tekintetben, ám az eddigi eredmények ugyancsak optimizmusra adnak okot: úgy tűnik, ez a vegyület valóban hatásos egyes rákbetegségben, mint például a bőrrák, a mellrák, a tüdőrák, de például egy viszonylag kis számú résztvevővel végzett kísérletben is csökkent a vastagbélrák-megelőző állapotok száma. Belinkelek egy, a valóban hitelesnek tekinthető Pubmedről egy tanulmányt. Mindazonáltal a kurkuma fogyasztása természetesen nem válthatja ki a gyógykezelést, vagyis, ahogy mondani szokták, azt kell csinálni, amit az orvos mond, annak tudtával és beleegyezésével azonban kiegészítésképpen ez a növényféleség is alkalmazható.

kurkuma_tea.jpg

(Kép forrása: Pixabay.com)

Hogyan fogyasszuk?

Fűszerként számos ételben alkalmazható, a közeljövőben én is közzéteszek majd kurkumás receptet. A legegyszerűbb azonban, ha teát készítünk bele. Tegyünk egy csészébe vagy bögrébe ízlés szerint kurkumát és más fűszereket, például szegfűszeget, fahéjat, szerecsendiót, gyömbért, csillagánizst, nagyon kevés borsot, forrázzuk le, és ha hűlt valamennyit, adjuk hozzá egy kis citromlevet. Lehet édesíteni, de tapasztalataim szerint erre nincs szükség, a tea önmagában is ízletes.

A bejegyzés trackback címe:

https://ajurvedaespilates.blog.hu/api/trackback/id/tr317784278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása