Ájurvéda és pilates

Ájurvéda és pilates

Ájurvédikus napirend – Áramlás a természet erőivel

2022. november 12. - catmezei

Nem nagy macera, nem is kell olyan mereven venni, mégis nagyban javíthatja az életminőséget.

napirend_termeszet_aramlas.jpg

Így működik a világ, és benne mi magunk is

Az ájurvéda szerint az úgynevezett dósák működtetik világunkat. A dósák valójában energiák – irányító erők vagy rendező elvek –, amelyek az öt őselemből, illetve kombinációikból épülnek fel, úgymint éter, levegő, tűz, víz és föld, magukban hordozva és kinyilvánítva azok tulajdonságait. Három dósát különböztetünk meg: a váta az éterből és a levegőből, a pitta a tűzből és a vízből, a kapha pedig a vízből és a levegőből áll.

Ennek megfelelően:

– a váta mozgékony, könnyed, betöltők, kiterjedő;

– a pitta tüzes, energikus, lebontó, átalakító;

– a kapha szilárd, nehéz, kemény, nedvesítő, párásító, cseppfolyósító.

Az őselemekről és dósákról részletesebben ITT írtam.

Mindennek megvan a maga ideje

Az egyes dósák ciklikusan követik egymást a természetben – így télen a kapha, ősszel a váta, tavasszal és nyáron a pitta dominál. Ez a fajta ciklikusság megfigyelhető a nap folyamán, sőt, a saját testünkben és tudatunkban is, hiszem mi is részei vagyunk a természetnek.

Ebből adódóan minden tevékenységünknek megvan a maga ideje, legyen szó munkáról, sportról, tanulásról vagy a szeretteinkkel való együttlétről – ha pedig ezt figyelembe vesszük, mintegy áramolva a természettel könnyebb lesz a dolgunk az élet valamennyi területén. 

02:00–06:00 – váta

Az ájurvéda szerint érdemes – a váta mozgékonyságát kihasználva – ebben az időszakban ébredni. Senki ne ijedjen meg – egy szűk egyórás csúszás azért belefér, vagyis attól, hogy fél hétkor vagy hétkor kelünk, még nem kell a kukába mennie az egész napnak.

 napirend_nap.jpg

Kép: Pixabay

Első dolgunk a tisztálkodás legyen – így megszabadulhatunk az éjszakai méregtelenítés során keletkezett anyagcseretermékekről. (Részletesebben ITT írtam erről.) Alkalmas ez az időszak intellektuális tevékenységekre, úgymint például olvasás vagy tanulás, hiszen az agyunk ilyenkor frissebb, fogékonyabb. A váta – szintén a mozgékonysága révén – kedvez a mozgásnak is, persze nem rögtön az ágyból kipattanva. Javasoltak a légzőgyakorlatok is.

06:00–10:00 – kapha

A kapha szilárd és kitartó, így erre az időszakra célszerű ütemezni – legalábbis amennyire a munkánk megengedi – a nehezebb feladatokat, akár fizikai, akár szellemi foglalkozásunk van. A reggeli javasolt időpontja nyolc óra körül van, mivel a táplálékot ekkor tudja a szervezet a leginkább hasznosítani. 

10:00–14:00 – pitta

A pitta még mindig kellőképpen energikus, így ez a négy óra is alkalmas intenzívebb munkára. Ugyanakkor ez az ebéd ideje is – a hindu kultúrában, akárcsak nálunk, ez a főétkezés, mivel ilyenkor jár a legmagasabban a nap, illetve a testben is ilyenkor a legerősebb az emésztés tüze, szanszkrit szóval az agni.

 napirend_ebed.jpg

Kép: Pixabay

Ha tehetjük, ebéd után tíz-tizenöt percre pihenjünk meg, esetleg mozgassuk át kíméletesen a tagjainkat vagy tegyünk egy rövid sétát, és ezután térjünk vissza a teendőinkhez.

14:00–18:00 – váta

Ha lehet, ilyenkorra ütemezzük a könnyebb feladatokat, a késő délután pedig tökéletes sportolásra, nemcsak a mozgékony vátának köszönhetően, hanem azért is, mert ekkor már az ebéd elhagyta a gyomrunkat. Ideális esetben ennek az intervallumnak a vége alkalmas az esti tisztálkodásra, hiszen a tusolásnak van egyfajta élénkítő hatása, ami nehezebbé teszi az elalvást. Este hat óra körül jön el a – lehetőleg könnyű – vacsora ideje is.

18:00–22:00 – kapha

Ebben az időszakban ismét a kapha nyilvánul meg, de nem az aktív, hanem a passzív oldala fejti ki hatását. Estefelé ajánlott kicsit visszavonulni a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt. Jó, ha ilyenkor már otthonunk biztonságában, a szeretteinkkel vagyunk. A kapha ilyenkor a kikapcsolódásnak, lecsendesedésnek is kedvez, például olvashatunk, nézhetünk filmet, hallgathatunk zenét, fontos azonban megválogatni, hogy mit engedünk át magunkon, de akár meditálhatunk is. Próbáljunk tíz, legkésőbb tizenegy óra körül lefeküdni és elaludni.

22:00–02:00 – pitta

Ismét a pitta dolgozik, ám ezúttal nem a felszínen, hanem a mélyben, támogatva az elsődleges és a másodlagos (vagyis sejtszintű) emésztést és kiválasztást, illetve a tudatunk és általában az idegrendszerünk pihenését és regenerálódását.

 napirend_ejszaka.jpg

Kép: Pixabay

Ha a tevékenységeink belenyúlnak az éjszakába, ezek a folyamatok tökéletlenül zajlanak, reggel pedig nehéznek, fáradtnak, enerváltnak érezhetjük magunkat. Hagyjuk hát a pittát, hogy tegye a dolgát, így jobban indul – és minden bizonnyal jobban is folytatódik majd – a következő napunk.

A kis változtatások is sokat jelentenek

Tény, hogy a modern kor nem kedvez ennek a fajta napirendnek, nem is kell olyan mereven venni. Amit azonban lehet, érdemes beépíteni az életünkbe, mivel már néhány kis változtatásnak köszönhetően is hamarosan jobban érezhetjük magunkat, és energikusabbak, hatékonyabbak, kiegyensúlyozottabbak lehetünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://ajurvedaespilates.blog.hu/api/trackback/id/tr2417976978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása