Ájurvéda és pilates

Ájurvéda és pilates

Ismerd meg az indiai nők titkát, és szépülj az ájurvédával!

2021. december 11. - catmezei

Az indiaiaknak rengetegféle növénye van, amelyek hatóanyagait a legkülönbözőbb módokon hasznosítják többek között az ősi gyógyítórendszerükben, az ÁJURVÉDÁBAN. Ezek közül jó néhány mifelénk is megterem, vagy legalábbis beszerezhető emberi áron. Segítségükkel pedig nemcsak az egészségedért, hanem a szépségedért is tehetsz, ha megismered az indiai nők évezredek óta bevált praktikáit. A bejegyzésből kiderül, hogyan készíthetsz személyre szabott arc- és testápolókat a természetesség jegyében.

szepseg_rozsa.jpg

Kép forrása: Pixabay.com

A bennünk lakó őselemek

Ahhoz, hogy megértsd, hogyan működik az ájurvédikus szépségápolás, fontos, hogy nagy vonalakban megismerd magát a rendszert is ígérem, a tudományos rész rövid lesz.

Az ájurvéda szerint öt őselem létezik: éter, levegő, tűz, víz és föld. Ebből az öt őselemből épül fel a három dósa, amelyek mozgató erőként vagy rendező elvként értelmezhetők, és amelyek mind a természetben, mind bennünk a természet részeiként jelen vannak.

A három dósa: váta (éter és levegő), pitta (tűz és víz), kapha (föld és víz).

Az, hogy a dósák milyen arányban vannak jelen bennünk, meghatározza a testalkatunkat, vagyis a PRAKRITINKET. A prakritinktől függ többek között az, hogy milyen ételek hasznosak számunkra, milyen aktivitási és kikapcsolódási formák tesznek leginkább jót nekünk, de még az is, hogy milyen szépségápoló szereket érdemes használnunk.

szepseg_viragok.jpg

Kép forrása: Pixabay.com

Az indiai nők évezredek óta a különféle bázis- és illóolajat, illetve gyógynövényeket részesítik előnyben  persze figyelembe véve a prakritijüket is, hiszen más kell egy mozgékonyabb és érzékenyebb, más egy szenvedélyesebb és impulzívabb, és megint más egy megfontoltabb és nyugodtabb embernek.

Dósák és bőrtípusok

Ugyanakkor a dósák és a bőrtípusok között is van összefüggés.

Váta

Normális vagy száraz bőr. Hajlamos a berepedezésre, a hámlásra, a megnyúlásra és a ráncosodásra.

Pitta

Kombinált bőr, amely a T-vonalon zsírosabb és tágabb pórusú lehet, az arccsontoknál viszont szárazabb. Hajlamos a gyulladásra, az aknéra, fogékony a gombás fertőzésekre, könnyen sebesedik.

Kapha

Nedves vagy olajos, tág pórusú bőr. Hajlamos a puffadásra, a grízesedésre, viszont kevésbé ráncosodik.

Személyre szabott szépségápolás

Az alábbiakban azt gyűjtöttem össze, hogy mely dósáknak mely bázis- és illóolajak, illetve gyógynövények felelnek meg.

szepseg_oliva.jpg

Kép forrása: Pixabay.com

Váta

Bázisolaj: szezám, mandula
Illóolajak: meleg, ugyanakkor élénkítő illatok (pézsma, kámfor, fahéj) kombinálva a nyugtató, leföldelő illatokkal (jázmin, rózsa, szantál)
Gyógynövények: asvagandha (indiai gyömbérféle, bioboltokban kapható), gyömbér, szegfűszeg, narancshéj, édeskömény

Pitta

Bázisolaj: olívaolaj, kókuszolaj
Illóolajak: hűtő hatású virágillatok (rózsa, jázmin, ibolya, gardénia, lótusz) és teafa
Gyógynövények: aloé gél, hibiszkusz, menta, koriander, gyermekláncfű

Kapha

Bázisolaj: szezám, lenmag
Illóolajak: könnyű, meleg, élénkítő illatok, például zsálya, cédrus, mirha, kámfor, pézsma, pacsuli
Gyógynövények: gyömbér, bazsalikom, kardamom, szegfűszeg

szepseg_tel.jpg

Kép forrása: Pixabay.com

Az őselemek, illetve az általuk alkotott dósák éppúgy ott vannak a természetben, mint mindannyiunkban, hiszen mi is a természet részei vagyunk. A tél a hideg, nyirkos, passzív kapha időszaka, ezért még akkor is jó lehet melegítő-élénkítő illatokat használnod, ha egyébként esetedben erős a pitta.

Ennél egyszerűbb recept nincs

Ha megismerted a dósakombinációdat, azaz a prakritidet (például EZZEL A TESZTTEL), egyszerűen készíthetsz saját test- vagy akár arcápolót is. Elég, ha fél deci bázisolajat gyógynövényekkel együtt néhányszor felmelegítesz, ügyelve arra, hogy ne égjen meg, majd hagyod állni egy-két napig (tovább ne, mert megromolhat). A végén szűrd le, és csepegtess bele pár csepp illóolajat ez utóbbiból többfélét is választhatsz.

Dósák és arányok

Az olajkeveréked arányait illetően a testtípusodban a legnagyobb arányban jelen lévő dósát érdemes elsősorban figyelembe venni, ezt kövesse a második, majd a harmadik. Túl szigorú szabályok nincsenek, már csak azért sem, mert a legtöbb ember két- vagy akár háromdósás, és nem, vagy csak nagyon ritkán fordulhatnak elő tiszta típusok. Másfelől pedig számos bázis- és illóolajak, valamint gyógynövény többféle hatással bír, így ezek két vagy akár három dósával is kompatibilisek.

Így használd!

A legjobb, ha fürdés előtt a teljes testet át tudod masszírozni, különös tekintettel a nyakra, a dekoltázsra, a kézre és a lábra.

szepseg_olaj.jpg

Kép forrása: Pixabay.com

Az ájurvéda szerint az arcot sem szabad kihagyni, mivel azonban itt érzékenyebb a bőr, azt javaslom, először csak egy kis felületen próbáld ki a készítményedet. Azt pedig semmiképpen sem gondolom, hogy a bevált arc- és testápolódat innentől ki kellene dobnod, sőt. Ezek a termékek más mechanizmusok és hatóanyagok révén járulnak hozzá a bőröd egészségéhez, mindennek pedig kiváló természetes kiegészítői lehetnek a saját kezűleg gyártott természetes kozmetikumaid, amelyek ráadásul nemcsak a testnek, hanem a léleknek is jót tesznek.

Borítókép forrása: Pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://ajurvedaespilates.blog.hu/api/trackback/id/tr10016781118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása