Ájurvéda és pilates

Ájurvéda és pilates

5 kíméletes tisztító praktika nagyböjt idején – Nincs szükség drámai változtatásra

2022. március 04. - catmezei

A hamvazószerdán kezdődött nagyböjt szerves részét alkotja a húsmentes étkezés, ami már önmagában tisztít testi és lelki szinten egyaránt. Ugyanakkor akad néhány praktika, amivel ezt a folyamatot még inkább elősegíthetjük, de a tisztulás érdekében akkor is alkalmazhatjuk őket, ha nem tudunk vagy nem akarunk lemondani a húsról – mégpedig anélkül, hogy az életvitelünk drámaian megváltozna. A cikkből kiderül, hogy mely ételek-italok fogyasztását érdemes mérsékelni, és az is, hogy ezek mivel válthatók ki.

tisztitas_tea.jpg

Kép forrása: Pixabay.com

Tej és tejtermékek

Tény, hogy a tej és a tejtermékek nagymértékben fogyasztva nyákosító, savasító hatással bírhatnak, ugyanakkor gazdagok többek között fehérjében, és persze az sem elhanyagolandó szempont, hogy az évszázadok-évezredek során valamelyest hozzájuk is szokhattunk. Figyeljünk a szervezet jelzéseire! Ha úgy érezzük, szükségünk van rájuk, természetesen nem kell lemondanunk róluk, de mindenképpen érdemes csökkentenünk a bevitelüket. Kiválthatjuk őket szójakészítményekkel, illetve hüvelyesekből készült pástétomokkal.

Kész- és félkész ételek

A kész- és félkész ételekben lévő kemikáliák hosszú távon rendkívül ártalmasak az egészségre. Mivel a szervezet egy bizonyos mennyiségen felül képtelen megszabadulni tőlük, a vastagbélben halmozódnak fel. Ennek a fala azonban átereszti őket, így gyakorlatilag minden sejtet elérnek, és a legváltozatosabb módokon károsítják a szerveket, szervrendszereket. Ajánlottak helyettük a gyorsan összedobható, úgymond megúszós ételek, amelyek azonban friss alapanyagokból készüljenek. Jó választás lehet például bármilyen zöldséges leves vagy rakottas, amit csak előkészíteni, és aztán lényegében megfőzi vagy megsüti magát.

tisztitas_leves.jpg

Kép forrása: Pixabay.com

Cukor

Az elmúlt kétszáz évben a cukorfogyasztás 1500 (!) százalékkal nőtt. Az emberi szervezet értelemszerűen nem tudott alkalmazkodni ekkora volumenű változáshoz – ehhez ugyanis nem 8-10, hanem 400–500 generációra lenne szükség.

A fehér cukor elsősorban az immunrendszert károsítja, kiváló feltételeket teremtve a különböző allergiák és infekciók számára, nem beszélve a túlsúlyról és annak hozományairól, úgymint magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek, diabétesz stb. Fehér cukor helyett édesíthetünk gyümölcscukorral vagy nyírfacukorral, süteményekhez használhatunk éjszakára beáztatott mazsolát a levével együtt.

Fehér lisztből készült pékáruk

Még ma is jóval népszerűbbek teljes kiőrlésű lisztből sütött társaiknál. Holott a fehér liszt olyan gabonából készül, melyet megfosztottak valódi tartalmától (azaz a benne lévő tápanyagoktól), amiért egyáltalán érdemes lenne megenni. Ugyanakkor hajlamossá tesz a székrekedésre és más emésztési zavarokra, és növeli az esélyt a különböző allergiák kialakulására – miközben kevésbé táplál, de annál inkább hizlal. Ma már a kisebb üzletekben is számos egészséges alternatívájuk kapható, ráadásul ezekből, mivel tartalmasabbak, kevesebb is elég lehet.

tisztulas_kenyer.jpg

Kép forrása: Pixabay.com

Üdítőitalok

A nyugati ember évente akár több mint 200 liter üdítőt is megihat. Egy-egy dobozos üdítő pedig akár 10 teáskanál
cukrot, 150 kalóriát és 30–55 milligramm koffeint is tartalmazhat, tartósságát különböző kemikáliák biztosíthatják. Némelyiknél a gyártó a cukrot édesítőszerrel váltja ki, ám ez sem mentes bizonyos káros hatásoktól.

Az üdítők rendkívüli intenzitással savasítanak – elég arra gondolni, hogy a fogakat is rekordsebességgel teszik tönkre. (Egy apró adalék: a repülőgép-szerelők elmondása szerint az utasszállító gépek padlózata rendszeresen javításra szorul a „dobálós” időben kilötyögtetett üdítők miatt…) A megoldás ez esetben víz és a teafélék fogyasztása lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://ajurvedaespilates.blog.hu/api/trackback/id/tr2616767358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása