A hamvazószerdán kezdődött nagyböjt szerves részét alkotja a húsmentes étkezés, ami már önmagában tisztít testi és lelki szinten egyaránt. Ugyanakkor akad néhány praktika, amivel ezt a folyamatot még inkább elősegíthetjük, de a tisztulás érdekében akkor is alkalmazhatjuk őket, ha nem tudunk vagy nem akarunk lemondani a húsról – mégpedig anélkül, hogy az életvitelünk drámaian megváltozna. A cikkből kiderül, hogy mely ételek-italok fogyasztását érdemes mérsékelni, és az is, hogy ezek mivel válthatók ki.
Kép forrása: Pixabay.com
Tej és tejtermékek
Tény, hogy a tej és a tejtermékek nagymértékben fogyasztva nyákosító, savasító hatással bírhatnak, ugyanakkor gazdagok többek között fehérjében, és persze az sem elhanyagolandó szempont, hogy az évszázadok-évezredek során valamelyest hozzájuk is szokhattunk. Figyeljünk a szervezet jelzéseire! Ha úgy érezzük, szükségünk van rájuk, természetesen nem kell lemondanunk róluk, de mindenképpen érdemes csökkentenünk a bevitelüket. Kiválthatjuk őket szójakészítményekkel, illetve hüvelyesekből készült pástétomokkal.
Kész- és félkész ételek
A kész- és félkész ételekben lévő kemikáliák hosszú távon rendkívül ártalmasak az egészségre. Mivel a szervezet egy bizonyos mennyiségen felül képtelen megszabadulni tőlük, a vastagbélben halmozódnak fel. Ennek a fala azonban átereszti őket, így gyakorlatilag minden sejtet elérnek, és a legváltozatosabb módokon károsítják a szerveket, szervrendszereket. Ajánlottak helyettük a gyorsan összedobható, úgymond megúszós ételek, amelyek azonban friss alapanyagokból készüljenek. Jó választás lehet például bármilyen zöldséges leves vagy rakottas, amit csak előkészíteni, és aztán lényegében megfőzi vagy megsüti magát.
Kép forrása: Pixabay.com
Cukor
Az elmúlt kétszáz évben a cukorfogyasztás 1500 (!) százalékkal nőtt. Az emberi szervezet értelemszerűen nem tudott alkalmazkodni ekkora volumenű változáshoz – ehhez ugyanis nem 8-10, hanem 400–500 generációra lenne szükség.
A fehér cukor elsősorban az immunrendszert károsítja, kiváló feltételeket teremtve a különböző allergiák és infekciók számára, nem beszélve a túlsúlyról és annak hozományairól, úgymint magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek, diabétesz stb. Fehér cukor helyett édesíthetünk gyümölcscukorral vagy nyírfacukorral, süteményekhez használhatunk éjszakára beáztatott mazsolát a levével együtt.
Fehér lisztből készült pékáruk
Még ma is jóval népszerűbbek teljes kiőrlésű lisztből sütött társaiknál. Holott a fehér liszt olyan gabonából készül, melyet megfosztottak valódi tartalmától (azaz a benne lévő tápanyagoktól), amiért egyáltalán érdemes lenne megenni. Ugyanakkor hajlamossá tesz a székrekedésre és más emésztési zavarokra, és növeli az esélyt a különböző allergiák kialakulására – miközben kevésbé táplál, de annál inkább hizlal. Ma már a kisebb üzletekben is számos egészséges alternatívájuk kapható, ráadásul ezekből, mivel tartalmasabbak, kevesebb is elég lehet.
Kép forrása: Pixabay.com
Üdítőitalok
A nyugati ember évente akár több mint 200 liter üdítőt is megihat. Egy-egy dobozos üdítő pedig akár 10 teáskanál
cukrot, 150 kalóriát és 30–55 milligramm koffeint is tartalmazhat, tartósságát különböző kemikáliák biztosíthatják. Némelyiknél a gyártó a cukrot édesítőszerrel váltja ki, ám ez sem mentes bizonyos káros hatásoktól.
Az üdítők rendkívüli intenzitással savasítanak – elég arra gondolni, hogy a fogakat is rekordsebességgel teszik tönkre. (Egy apró adalék: a repülőgép-szerelők elmondása szerint az utasszállító gépek padlózata rendszeresen javításra szorul a „dobálós” időben kilötyögtetett üdítők miatt…) A megoldás ez esetben víz és a teafélék fogyasztása lehet.