Ájurvéda és pilates

Ájurvéda és pilates

Így adjuk le az alattomban felkúszott kilókat – Egy percig sem kell éhezni

2022. április 01. - catmezei

Télen hajlamosak lehetünk kissé elengedni magunkat – ami „a hidegre való tekintettel” elnézhető, ám tény, hogy nyomot hagy a külsőnkön. Az alábbi praktikák segítségével viszonylag gyorsan és különösebb erőfeszítés nélkül segítenek újra formába lendülni. Még jobb, ha meg tudjuk állapítani az ősi indiai gyógyító rendszer, az ájurvéda szerinti testtípusunkat – amit IDE kattintva tehetünk meg –, és elsősorban a számunkra leginkább megfelelő praktikákat alkalmazzuk a felsoroltak közül. Az utolsó kettő azonban mindenkinek tökéletes!

alma_2.jpg

(Kép forrása: Pixabay.com)

Csapjuk be a gyomrunkat!

A főétkezések előtt fél órával együnk meg egy-két almát. Ez a jó öreg gyümölcsünk még ilyenkor is tele van vitaminokkal, alig tartalmaz kalóriát, és némiképp az anyagcserét is serkenti. Ha pedig ezzel „töltjük ki” a gyomrunkban lévő üres hely egy részét, kevesebbet eszünk majd reggelire-ebédre-vacsorára. Az almát esetenként kiválthatjuk naranccsal vagy grépfrúttal is.

Citromlé éhgyomorra

Ez a praktika kissé bizarrnak tűnik, de néhány nap alatt különösebb nehézség nélkül hozzá lehet szokni. Facsarjuk ki egy-két citrom levét, és reggel, éhgyomorra töményen vagy kevés vízzel hígítva fogyasszuk el. Ügyeljünk arra, hogy a fogzománccal ne, vagy legalábbis csak minimális mértékben érintkezzen – a legjobb, ha ennek érdekében szívószálat használunk. A citrom – amellett, hogy valóságos vitaminbomba – kiválóan salaktalanít. Ha emellett napi egy evőkanál extra szűz olívaolajat is elfogyasztunk – a nap folyamán bármikor –, a máj méregtelenítő munkáját is nagymértékben segíthetjük.

zabpehely.jpg

(Kép forrása: Pixabay.com)

Zabpehely – minél többször

A zabpehely rosttartalmának köszönhetően valósággal kisöpri a bélrendszerben lerakódott salakanyagokat. Fogyaszthatjuk „nassként” (kevés nádcukorral, citromlével, friss gyümölcsdarabokkal keverve), illetve tehetünk belőle egy keveset a különböző ételekbe, például a levesbe. A bátrabbak meg is főzhetik (nagyon gyorsan elkészül), és tetszés szerint ízesíthető, például éjszakára beáztatott mazsola levével, fahéjjal, vagy ha sósabban szeretjük, szójaszósszal. A zabpehely tisztító hatását fokozhatjuk, ha egy-két evőkanál lenmagot is fogyasztunk hozzá.

Folyadékbevitel

Igyunk minél többet – elsősorban vizet, illetve teát. Utóbbiak közül különösen javallott az antioxidánsokban rendkívül gazdag és enyhe zsíroldó hatással is rendelkező zöldtea, ami még a narancsbőrt is kisimítja valamelyest.

Kényeztetés a testnek

A szódabikarbóna segít helyreállítani a bőr sav–bázis egyensúlyát. Öntsünk egy zacskónyi szódabikarbónát (bármelyik patikában kapható) egy kád meleg vízben, és alaposan keverjük el. Merüljünk bele 20-25 percre, majd tusoljunk le viszonylag hideg vízzel. Még jobb, ha masszázskefével átdörzsöljük a testünket, mindig a szív irányába haladva. Ha módunkban áll, egyszer-kétszer menjünk el szaunázni is.

cicak_pilates.jpg

(Kép forrása: Lelencház :))

Meg lehet úszni a mozgást, de nem érdemes

A jobb hatás érdekében mozogjunk legalább valamivel többet. Már egy kis séta is többet nyom a latban, mint általában gondolnánk, pilatesoktatóként azonban nem túl meglepő módon a pilatest ajánlom, hiszen ez az alapvetően kíméletes mozgásforma csodálatosan formál, karcsúsít, erősít. Személyes tapasztalataim alapján már-már missziómnak tekintem, hogy minél többekkel megismertessem. Ezért hoztam létra az ÁJURVÉDA ÉS PILATES Youtube-csatornámat, ahol ingyenes belekóstolhatsz a pilatesbe. Április 4-én, hétfőn pedig ugyanitt indul a tavaszi 10x10 kihívás, amikor tíz napon át összesen tíz, nagyjából tízperces videót osztok meg. A videókon jellemzően cicák is szerepelnek – csak úgy mondom, hogy akad köztük gazdikereső is. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://ajurvedaespilates.blog.hu/api/trackback/id/tr4517791014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása