Ájurvéda és pilates

Ájurvéda és pilates

Így szabaduljunk meg a narancsbőrtől olcsón és természetesen

2023. január 01. - catmezei

Január, február, itt a nyár – tartja a mondás. Érdemes már most elkezdeni a narancsbőr kezelését, hogy ne a bikiniszezon küszöbén kelljen kapkodnunk.

napudvozlet.jpg

(Kép: Pixabay)

A téli hónapokban – különösen az ünnepek alatt – többet eszünk, viszont kevesebbet mozgunk. Ezáltal a szokásosnál nagyobb mennyiségű méreganyag halmozódik fel a szervezetünkben, és a zsírsejtekben raktározódik el. Így az eredetileg gombostűfejnyi zsírsejtek akár babszem nagyságúra is növekedhetnek, gátolva a véráramlást és a nyirokkeringést.

A mozgás alap

A mozgás elengedhetetlen része az anticellulit programnak – nincs az a krém vagy kezelés, amely ki tudná váltani. Érdemes hát elszánni magunkat: még ha a kezdeti időszak nem is feltétlenül lesz zökkenőmentes, már néhány hét alatt hozzászokunk a korábbinál aktívabb élethez – sőt, hiányozni is fog, ha egyszer-egyszer elmarad.

cellulit_mozgas.jpg

(Kép: Pixabay)

Ajánlottak a zsírsejteket leépítő, aerob jellegű mozgásformák, úgymint például futás, az aerobik különböző válfajai, kerékpározás, úszás. Pilatesoktatóként természetesen a pilatest is ajánlom pozitív tapasztalataim alapján. A pilatesgyakorlatok ugyanis számos más áldásos hatásuk mellett kiválóan méregtelenítenek is. Már napi néhány gyakorlat beiktatásával  felgyorsíthatjuk a nemkívánatos anyagok kiürülését a zsírsejtekből. Szeretettel ajánlom az Ájurvéda és pilates Youtube-csatornámat, ahol számos ingyenes pilatesvideó található.

Jótékony hatású ételek, italok

Próbáljunk minél több – és minél többféle – méregtelenítő, az anyagcserét serkentő élelmiszert venni magunkhoz. Ilyenek a gabonák, a gyümölcsök és a zöldségek – utóbbiakat nyersen, illetve főzve, párolva, blansírozva egyaránt fogyaszthatjuk.

cellulit_salata.jpg

(Kép: Pixabay)

A főzéshez-pároláshoz használjunk antioxidáns E-vitamint tartalmazó növényi olajakat. A húsok és a tejtermékeket igyekezzünk ideiglenes háttérbe szorítani. Igyunk minél több folyadékot, például zöldteát, amely különösen hatékonyan méregtelenít. Vértisztító hatású még a csalán, a kamilla, az ezerjófű, a zsurló és a citromfű főzete is, melyet kúraszerűen, napi néhány pohárral, két-három héten keresztül érdemes fogyasztani.

Szépítő szauna

Hatékonyabbá teszi erőfeszítéseinket a heti egyszeri szaunázás. A hagyományos szauna mellett kipróbálhatjuk az infraszaunát is. Az infravörös sugárzás a bőr mélyebb rétegeiben is hat, és nagyobb hatásfokkal méregtelenít. Ráadásul itt a hőmérséklet csak 40–60 fokos, így akkor is igénybe vehetjük, ha nem bírjuk vagy nem szeretjük a túlzott meleget.

Természetes szépítőszerek

Keverjünk 4-5 evőkanál bázisolajba (például olíva- vagy szezámolajba), esetleg a szokásos testápolónkba néhány csepp boróka-, cédrus-, ciprus-, grépfrút-, fahéj-, levendula vagy rozmaringolajat. (Ezeket tetszés szerint kombinálhatjuk is.)

ajurveda_olaj_1.jpg

(Kép: Pixabay)

A keverékkel alaposan masszírozzuk át a kritikus területeket. Legjobb, ha minél hosszabb ideig, akár egész éjszakára fent hagyjuk. Az illóolajak a bőr legmélyebb rétegeiben is beindítják a keringést, s ezáltal felgyorsítják és hatékonyabbá teszik a mérgek kiürülését a zsírsejtekből.

Figyelmeztetés:

Kizárólag jó minőségű bázis- és illóolajakat használjunk – nem éri meg néhány száz forinton
spórolni, mivel a gyenge minőségű alapanyagok irritálhatják a bőrt. A biztonság kedvéért
használat előtt próbáljuk ki az illóolajakat (különösen a fahéjat) a csuklón, és csak akkor
alkalmazzuk nagyobb felületen, ha nem váltottak ki allergiás reakciót.

Bónusz: nyirokmasszázs

Ha mindebben következetesek vagyunk, a narancsbőr már két-három hónap alatt láthatóan
csökkenni fog.

massage-therapy-1612308_1920.jpg

(Kép: Pixabay)

Mindemellett kipróbálhatunk valamilyen professzionális kezeléssorozatot, mint például a nyirokrendszert stimuláló masszázsok, melyek önmagukan is használnak, ám a fentiekkel együtt fokozottan fejthetik ki hatásukat.

A bejegyzés trackback címe:

https://ajurvedaespilates.blog.hu/api/trackback/id/tr9017791030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása