Ájurvéda és pilates

Ájurvéda és pilates

Tudd meg, mi az indiai testtípusod, és edd magad egészségesre!

2021. december 04. - catmezei

A hinduk ősi gyógyítórendszere, az ÁJURVÉDA nem különösebben foglalkozik az élelmiszerek vitamin- és ásványianyag-tartalmával. Ehelyett azok ízére, zsírosságára, hőmérsékletére helyezi a hangsúlyt. Az alapízek a következők: édes, savanyú, keserű, sós, fanyar, csípős. Emellett megkülönböztet úgynevezett gunákat – minőségeket – is, úgymint nehéz, könnyű, száraz, zsíros, meleg, hideg. Minden testtípushoz, szanszkrit szóval PRAKRITIHEZ hozzárendelhetők bizonyos ízek és gunák.

india-ga3e40f7d2_1920.jpg

Kép forrása: Pixabay.com

Azt, hogy mi a prakritid, könnyen megállapíthatod például ITT, így pedig már összeállíthatod magadnak az optimális étrendedet. Tapasztalataim szerint az emberek sokszor egyébként is azokat az ételeket szeretik inkább, amelyek jót tesznek nekik, persze nem tilos némi elhajlás sem – bőven elég, ha a tendencia pozitív, az önsanyargatásnak nyilván semmi értelme. Ráadásul nincsenek (vagy legfeljebb nagyon ritkán fordulhatnak elő) tiszta típusok, ami tulajdonképpen legalizálja az időnkénti kikacsingatást.

A váta prakriti étrendje

Ez a típus az édes, a savanyú, a sós, illetve a nehéz, olajos és meleg ételek fogyasztásával hozható egyensúlyi állapotba. A vátának jót tesznek a tipikusan téli, vagyis meleg, tartalmas – de nem túlságosan kalóriadús – ételek. Érdemes minél több levest, párolt és hőálló edényben készült ételt beiktatnia az étrendjébe. A salátákat ne hidegen, hanem szobahőmérsékleten fogyassza, és a fagylaltevést se vigye túlzásba. Különösen ártalmasak számára a finomított, tartósítószert tartalmazó élelmiszerek.

 barna_rizs_1.jpg

Kép forrása: Pixabay.com

Mivel hajlamos lehet a székrekedésre, válasszon rostban gazdag, könnyen emészthető alapanyagokat. Ilyenek többek között a gabonák – közülük is főként a búza, a zab és a rizsfélék, különösen a barnarizs. A puffadást okozó káposztafélék kivételében lényegében minden, Magyarországon is megtermő zöldségféle megfelelő számára – fontos azonban, hogy ezeket az esetek többségében ne nyersen, hanem hőkezelve (párolva, kíméletes módon megsütve, de legalábbis blansírozva) fogyassza.A gyümölcsök közül ellenjavallt az alma, az áfonya és a körte, bár némi hőkezelés után ezek is eheti.

A húsok közül csak a pulyka és a vörös hús ellenjavallt, de az egyéb szárnyasok, illetve a halak fogyasztását illetően is a mértékletességre kell törekedni, mivel szervezete a másik két testtípusénál kevésbé tolerálja ezeket. Ugyanakkor lényegében bármilyen tejterméket fogyaszthat – az arányokra azonban itt is ügyelni kell, hiszen ezek az élelmiszerek elnehezíthetnek, nyákosíthatnak.

Ajánlott számára a csicseriborsó, a lencse és a szója, a többi hüvelyestől viszont lehetőség szerint tartózkodjon. Bármilyen magot fogyaszthat – főképp mandulát –, és a hidegen sajtolt étolajak bármelyikét használhatja főzéshez-sütéshez, illetve salátaöntet készítéséhez.

 olivaolaj1.jpg

Kép forrása: Pixabay.com

Fogyasszon hevítő, édes fűszereket, mint a szegfűszeg vagy a fahéj, mivel ezek is segítik az emésztést. Kivételt jelent koriander, a kurkuma, a petrezselyem és a sárfány – persze nem tragédia, ha valaki vátaként kedveli ezeket, csak a mértékre kell vigyázni.

A váta számára különösen fontos a reggeli étkezés. Bár általánosságban elmondható, hogy nagymértékben segítjük szervezetünk méregtelenítő munkáját, ha délig csak nyers gyümölcsöt fogyasztunk, ennek a testtípusnak érdemes inkább valamilyen meleg, édes ételt választania, például tejberizst, esetleg főtt zabpelyhet főtt gyümölcsökkel. A reggeli, majd a nap folyamán is igyon minél több meleg teát. A vátának különösen jót tesz az agnitea, amihez csak le kell forrázni egy darabka apróra vágott gyömbért, egy kis fahéjat, még kevesebb borsot, és ha valamennyire lehűlt, citromlével ízesíteni.

 tea1.jpg

Kép forrása: Pixabay.com

A pitta prakriti étrendje

Ez a típus az édes, a keserű és a fanyar, illetve a hideg, nehéz és száraz ételek fogyasztásával hozható egyensúlyi állapotba.

A pitta esetében az agni, azaz az emésztés tüze kielégítően, esetenként túlzott intenzitással működik, így viszonylag sokféle ételt fogyaszthat. Ugyanakkor – dacára a gyors emésztésnek – a pittának is lehetnek túlsúlyproblémái, mivel a gyakorta jelentkező éhségérzet miatt a szükségesnél többször és többet ehet. Szervezete hajlamos a savasodásra, így étrendjében értelemszerűen a lúgosító ételeknek kell előtérbe kerülniük, és nem árt tavasszal és ősszel egy-egy tisztítókúrát is beiktatnia. Jól teszi, ha elsősorban hideg, de legalábbis szobahőmérsékletű ételt fogyaszt, különösen nyáron.

 alma_korte_1.jpg

Kép forrása: Pixabay.com

A gyümölcsök közül viszonylag kevésfélét fogyaszthat, és lehetőség szerint azokat is tökéletesen érett állapotukban. Kifejezetten jót tesz neki az alma, a körte, a dinnye, a szilva, a narancs, az avokádó, az ananász és a füge. „Feketelistán” van az őszi- és a sárgabarack, a banán, a grépfrút, a banán, az eper, a málna, a szamóca, a meggy, az áfonya és a datolya.

Mintegy kárpótlásként a fentiekért, „büntetlenül” fogyaszthat fagylaltot, különösen meleg időben. Jót tesz neki a tej– lehetőség szerint hidegen –, a tejtermékeket illetően viszont jobb, ha a vajra szorítkozik. Különösen ellenjavallt az erősen savasító hatásáról ismert sajt.

Ami a gabonákat illeti, a pitta számára különösen ajánlott az árpa, a búza, a zab, valamint meglepő módon a fehérrizs fogyasztása. Nem való neki a köles, a rozs, a kukorica, és sajnos a gabonák királynőjeként emlegetett barnarizs sem.

 fagyi.jpg

Kép forrása: Pixabay.com

A húsok közül a fehéreket, különösen a pulykát és csirkét érdemes előnyben részesítenie, és rákot (főleg garnélarákot) is ehet – de nem túl gyakran és nem túl nagy mennyiségben. A vörös húsok és a tenger gyümölcsei nem felelnek meg ennek a prakritinek, kivéve a vadhús. Kiváló fehérjeforrást jelentenek számára a hüvelyesek, különösen a mungóbab, a csicseriborsó és a szója. A lencsétől viszont érdemes eltekintenie. Jól teszi, ha minél kevesebb magvat fogyaszt – a „korlátozás” alól csak a napraforgómag és a tökmag mentesül.

A fűszerektől hevítő hatásuk miatt érdemes csínján bánnia, kivéve a fanyar, édes fajtákat, mint például a koriander, a menta vagy a fahéj. Tartózkodnia kell viszont az ecettől, a mustártól és az indiai sáfránytól.

Zsiradékként a pitta számára javasolt az olíva-, a szója- és a napraforgóolaj, kerülendő a kukorica- és a szezámolaj, valamint minden állati eredetű zsiradék.

 fahej.jpg

Kép forrása: Pixabay.com

A kapha prakriti étrendje

Ez a típus a pikáns, a keserű és a fanyar, illetve a meleg, száraz és serkentő ételek fogyasztásával hozható egyensúlyi állapotba.

A kapha minőségét tekintve hideg és nehéz, így gyengíti vagy akár el is fojtja az emésztés tüzét, az agnit. Emésztése lassú, a víz pedig – váladék vagy nyálka formájában – túlzott mértékben halmozódhat fel a szervezetében. A fentiek miatt emésztést elősegítő, a lép és a hasnyálmirigy működését serkentő, zsírbontó, szél- és vízhajtó hatású ételeket célszerű fogyasztania, melyek csökkentik a föld és a víz elem jelenlétét, enyhítik az édesség utáni vágyat, és könnyűvé tesznek.

Mivel ennél a típusnál a természetes éhségérzet általában csak órákkal az ébredés után jelentkezik, a sokak által rendkívül fontosnak tartott reggelit akár el is hagyhatja. Ügyelnie kell viszont arra, hogy a nap további részében több kisebb adagot vegyen magához.

 sparga.jpg

Kép forrása: Pixabay.com

Az olajban sült ételeket még inkább elnehezítik a kaphát; a vízben főtt vagy blansírozott, illetve gőzölt ételek sincsenek jó hatással erre az amúgy is „vizes” prakritire. Optimális esetben a kapha ételei valamilyen száraz hőkezelésen – olaj nélküli sütésen, grillezésen – esnek keresztül. Étrendjében fontos szerepet kell kapniuk a nyers gyümölcsöknek és zöldségeknek is, mivel ezek rosttartalmuknál fogva fokozott munkára késztetik a bélrendszert.

A zöldségek közül szinte mindent ehet, csak a bő levűek kerülendők, mint például az uborka vagy a cukkini. Különösen ajánlott számára a spárga, a saláta, a répa, a gomba, a brokkoli, a kelbimbó, a káposzta, a karfiol, a retek, a padlizsán, valamint a hagyma és a fokhagyma. A kaphának minden más prakritinél nagyobb szüksége van a csírákra.

Nem tesznek jót neki a kifejezetten édes vagy savanyú, illetve lében gazdag gyümölcsök. Ennek megfelelően a „tiltólista” is igen hosszú: megtalálható rajta az avokádó, a mangó, a dinnye, a narancs, az őszibarack, a kókusz, a banán, a grépfrút. Csak aszalva célszerű fogyasztania a fügét, a szőlőt és a szilvát. Javasolt viszont az alma, a gránátalma, a körte és az áfonya és sárgabarack (ez utóbbi nyersen és aszalva egyaránt).

 padlizsan.jpg

Kép forrása: Pixabay.com

Ami a gabonákat illeti, érdemes előnyben részesítenie az árpát, a hajdinát, a kukoricát, a kölest és a rozst. Sajnos a sokoldalúan felhasználható zab és rizs nem kedvez ennek a prakritinek. Tejterméket – azok nyákosító hajlama miatt – lehetőleg ne vagy legalábbis csak kis mennyiségben egyen. Magára a tejre viszont nem vonatkozik semmiféle korlátozás, mint ahogy a tojás sem ellenjavallt.

A húsok közül nyugodtan fogyaszthat csirkét és pulykát, mindössze az elkészítés mikéntjére kell gondot fordítania (olaj nélküli sütés, grillezés). Jól teszi, ha tartózkodik mindenféle vörös hústól, legfeljebb nyulat fogyaszthat. Szerencsére fehérjeforrásként lényegében minden hüvelyes a rendelkezésére áll, bár a legfőbb húspótlóként ismert szójáról jobb, ha lemond.

 pumpkin-soup-2886322_1280.jpg

Kép forrása: Pixabay.com

A magvakat illetően érdemes a tökmagra és napraforgómagra szorítkoznia. Az olajak közül a mandula-, a kukorica- és a napraforgóolaj való neki – ezekből is minél kevesebb.

Ugyanakkor a kapha abban a szerencsés helyzetben van, hogy kedve szerint fűszerezhet. Különösen ajánlott számára az emésztést serkentő, szélhajtó, egyszersmind izzasztó hatású és nyákoldó gyömbér, fahéj és szegfűszeg. Érdemes viszont csínján bánnia a sóval. Édesség utáni vágyát mézzel enyhítse; más édesítőszert lehetőleg ne használjon.

A bejegyzés trackback címe:

https://ajurvedaespilates.blog.hu/api/trackback/id/tr2716773368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása