Ájurvéda és pilates

Ájurvéda és pilates

5 hatékony, de kíméletes zsírégető

2022. március 12. - catmezei

Télen alattomosan kúszhatnak fel a kilók. Ahhoz, hogy megszabaduljunk tőlük, nem feltétlenül kell alapjaiban, különféle lemondások árán megváltoztni az étrendünket. Már az is sokat számít, ha gyakrabban és nagyobb arányban fogyasztunk zsírégető ételeket. Tény, hogy így valamivel lassabban érünk célba, ám az eredmény tartósabb lesz, azaz kevésbé kell tartanunk a jojó-effektustól.

grapefruit-g9e8112de0_1920.jpg

(Kép forrása: Pixabay.com)

Első helyen a citrusfélék

A zsírégető ételek között is a citrusfélék, azaz a narancs, a grépfrút, a citrom és a lime a leghatékonyabbak. Válasszuk azt, amelyik a legközelebb áll hozzánk, vagy – a változatosság jegyében – fogyasszuk őket felváltva! A citrom és a lime erőteljesen savanyú íze sokakat elrettenthet. Szerencsére nem muszáj megenni őket: elég, ha a kifacsart levüket fogyasztjuk el, étkezés előtt körülbelül fél órával. Az úgynevezett citromkúrával pedig nemcsak fogyhatunk, hanem a szervezetünket is salaktalaníthatjuk. Lényege, hogy két-három héten keresztül minden étkezés előtt fél órával igyuk meg egy-két, esetleg három citrom levét, higítatlanul vagy kevés vízzel. Ügyeljünk arra, hogy a citromlé ne érintkezzen a fogzománccal, mivel hosszabb távon károsítja azt! A legjobb, ha szívószálat használunk.

Almaecet – a citromlé alternatívája

Citromlé helyett választhatjuk az almaecetet is – közel olyan jó zsírégető, és valamivel kevésbé savanyú. Étkezések előtt fél órával fogyasszunk el belőle egy-egy evőkanálnyit, két-három deciliter vízzel elkeverve. A zalmaecet salátaöntetek alapanyaga is lehet.

salad-g862d7bc52_1920.jpg

(Kép forrása: Pixabay.com)

A jó öreg alma

A népi bölcsesség szerint naponta egy alma távol tartja az orvost. Ez a közkedvelt gyümölcs túl azon, hogy egészséges, a héjában lévő pektinnek köszönhetően mobilizálja a zsírt és gyorsítja az emésztést. A főétkezések előtt fél órával érdemes egy-egy almát elfogyasztanunk. Így intenzívebben fejtheti ki áldásos hatását, ráadásul teltségérzetet is kelt, azaz az aktuális főétkezés során kevesebb ételt veszünk majd magunkhoz.

Savanyú káposzta – a gyomor és a belek seprűje

Azok, akik minél gyorsabban szeretnének fogyni, gyakran folyamodnak ehhez az egyszerű és olcsó ételhez. A savanyú káposzta tejsavbaktérium- és rosttartalmának köszönhetően szabályozza a bélműködést, egészségessé teszi a bélflórát, ráadásul intenzíven méregtelenít, így viszonylag rövid idő alatt látványosan fogyaszt. A tartós siker érdekében azonban jobb, ha csak módjával – például salátaként – fogyasztjuk, hol nyers, hol kíméletesen hőkezelt
formában.

tomatoes-g276988607_1920.jpg

(Kép forrása: Pixabay.com)

Szokványos zöldségek – nem szokványos hatással

A paradicsom, az uborka, a káposzta, a vöröshagyma és a fokhagyma az év nagy részében, vagy akár folyamatosan is hozzáférhető, és egy-két átmeneti időszakot leszámítva viszonylag olcsónak mondható. Talán bele sem gondoltunk még abba, hogy mekkora kincset jelentenek a szervezet számára. Amellett, hogy felpörgetik az anyagcserét, telis-teli vannak ásványi anyagokkal és vitaminokkal, így az egészségünkről – és ezáltal a szépségünkről is – gondoskodnak. A fogyást kissé felgyorsíthatjuk, ha a zöldségek-gyümölcsök mellett minél több folyadékot is fogyasztunk. Tökéletesen megfelel a célnak a sima csapvíz is. A teák közül részesítsük előnyben a zsírégető fajtákat, például a zöld- vagy a szűz teát.

Kevés mozgás is sokat segíthet

És persze a mozgásról se feledkezzünk meg. Bármi jó, amit szeretünk, akár a séta is a friss levegőn. Pilatesoktatóként azonban elsősorban a pilatest tudom ajánlani, korra és nemre való tekintet nélkül. Ez a gerinchez kíméletes mozgásforma meglepően hatékonyan erősít és formál, és bár nem a fogyasztás a célja, egy-egy 90 perces órán átlagosan 300 kalóriát égetünk el. További info a személyes és az online óráimról az Ájurvéda és pilates Facebook-oldalon található, de videókon is lehet velem tornázni az Ájurvéda és pilates Youtube-csatornán.

A bejegyzés trackback címe:

https://ajurvedaespilates.blog.hu/api/trackback/id/tr917768610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása