A téli hideg és a sapkaviselés bizony megviselheti a hajat, de egy kis odafigyeléssel rengeteget javíthatunk az állapotán. Az alábbi praktikák és pakolások mindenki számára elérhetők, és mivel részben vagy teljes mértékben természetesek, kellemetlen „mellékhatásoktól” sem kell tartanunk.
(Kép forrása: Pixabay.com)
Sampon, balzsam – minél kevesebb kemikália
Akadnak, akik teljesen kiiktatják életükből a sampont és a balzsamot. Én ezt nem merném megkockáztatni, annál is inkább, mert mást tudnak, mint a természetes hajápolók – utóbbiak inkább kiegészíthetik előbbieket. Ugyanakkor samponból, balzsamból is érdemes olyat választani, ami a lehetőségekhez képest kevés kemikáliát tartalmaz – ilyesféle saját márkás termékek emberi áron kaphatók hazánkban is jelen lévő drogériahálózatokban.
Illóolajak – még a kedvünk is jobb lesz
Az éppen felhasznált adag samponba, balzsamba cseppentsünk néhány csepp jó minőségű illóolajat. A rozmaring és az ilang-ilang a hajnövekedést serkenti. A levendula és a teafa természetes antiszeptikus hatást fejt ki, és ezáltal segít megszabadulni a korpától, ami így tél végén-tavasz elején szintén gyakori probléma. A finom illatok pedig a hangulatunkat is javíthatják.
(Kép forrása: Pixabay.com)
Hajpakolás növényi olajokból
Az indiai nők hosszú, dús hajának egyik titka a növényi olajok rendszeres használata. Hajmosás előtt készítsünk pakolást szója-, olíva-, szezám- vagy a kukoricaolajból – ápolják és kondicionálják a hajat. Akár keverhetjük is őket egymással, és a fenti illóolajokból is adhatunk hozzájuk pár cseppet. Nem szükséges a fejbőrre felvinni őket, azonban a hajvégekre bőven jusson belőlük.
Kis változás az étrendben, nagy változás a haj állapotában
A haj állapota jelentős mértékben javítható megfelelő étrenddel. Vigyünk be a szervezetünkbe A-, B2 -, B6 -, C- és E-vitamint. Az A-vitamin elővitaminja, a karotinoid – amit a szervezet alakít át végül A-vitaminná – megtalálható a spenótban, az édesburgonyában, a kelkáposztában, a kelbimbóban, a fodros kelben, a brokkoliban, na meg persze a jó öreg sárgarépában. Érdemes ezeket a zöldségféléket kevés olívaolajjal fogyasztanunk a jobb felszívódás érdekében.
(Kép forrása: Pixabay.com)
A B2 -vitamin fellelhető a zöld levelű zöldségekben, a gombában és a mandulában, a B6 -vitamin pedig a hüvelyesekben fordul elő. A C-vitamin imponáló mennyiségben képviselteti magát a gyümölcsökben (főleg a citrusfélékben), a zöldségekben (főleg a paradicsomban, a paprikában és a káposztafélékben), a csipkebogyóban és a homoktövisben. Az E-vitaminnak pedig kiváló forrásai a növényi olajak és a gabonacsírák.
A szegények eledele igazi superfood
Ahhoz, hogy a hajunk – valamint a körmünk és a bőrünk – egészséges legyen, a szervezetben elegendő mennyiségű kovasavnak kell jelen lennie. Azonban az idő előrehaladtával folyamatosan csökken a szervezet kovasavtartalma, ami bizony meglátszódhat a külsőn is. A jó hír, hogy a folyamat jelentősen lassítható, mégpedig a kovasavban bővelkedő köles rendszeres fogyasztásával. A köles, amit annak idején csak a szegények eledeleként emlegettek, mára valóságos superfooddá avanzsált elő. Semleges ízének köszönhetően édes és sós irányba is „elvihető”, így hagyományos, akár magyaros fogások és desszertféleségek egyaránt készíthetők belőle.
(Kép forrása: Pixabay.com)
Fejmasszázs – akár saját kezűleg is
Időnként finoman masszírozzuk át ujjainkkal a fejbőrünket, de persze még jobb, ha szakember szolgáltatását is igénybe tudjuk venni. A rendszeres fejmasszázs stimulálja a vérkeringést a fejbőrben, így a haj gyorsabban nő.
Apróságok, amik szintén sokat számítanak
Csak a rend kedvéért írom ide, hogy a töredezést megelőzendő minél gyakrabban vágassuk le a hajvégeket, lefekvés előtt pedig vegyük ki a hajunkból a csatot, pántot, szalagot, gumit, miegymást, mivel
ezek rendkívüli módon roncsolják a hajszálakat!