Ájurvéda és pilates

Ájurvéda és pilates

Méregtelenít, csökkenti a vérnyomást, javítja a memóriát – A csodálatos medvehagyma

2022. április 13. - catmezei

Nem az a kimondott randisali-alapanyag, az azonban egyértelműen a medvehagyma mellett szól, hogy még a fokhagymánál is eredményesebben méregteleníti a szervezetet. Bár szárítva és mélyhűtve is fogyasztható, frissen a leghatékonyabb. Most pedig éppen szezonja van, ráadásul az esőzéseknek köszönhetően bőséges termés várható.

medvehagyma2.jpg

(Kép forrása: Pixabay.com)

A medvehagyma a benne lévő gyógyhatású anyagoknak – úgymint allináz, allicin, ajoen, metil-alil-triszulfid, adenozin, flavonoidok, cisztein, foszfolopidek, béta-sziszoszterin, szteroidok – köszönhetően a legkülönbözőbb betegségek tüneteit képes enyhíteni. Fellelhető benne az A-, B- és C-vitamin, valamint a magnézium, a vas, a cink, a mangán és a kalcium is.

Nem éppen rózsaillatú, de ennyi mindent tud

Rendkívül hatékonyan méregteleníti a szervezetet, egyebek között az ólomtól is segít megszabadulni, ezért városlakóknak különösen ajánlott. Csökkenti a vérnyomást, megakadályozza az érelmeszesedést. A tapasztalatok szerint a memóriát is javítja.

Mivel a vércukorszintet is csökkenti, diabétesz esetén csak fokozott vércukorszint-ellenőrzés mellett javasolt a fogyasztása.

Viszont: ne fogyasszuk akkor, ha véralvadásgátlót szedünk vagy műtét előtt állunk, mivel kismértékben gátolja a vérlemezkék összecsapódását, azaz vérzésre hajlamosít.

Hol lelhető fel?

A medvehagyma hazánkban a Dunántúlon, főként a Gerecsében és Pécs környékén terem. Szerencsére nem védett, így minden további nélkül szedhetünk belőle – ez azonban nagyfokú körültekintést igényel. A medvehagyma ugyanis könnyen összetéveszthető a gyöngyvirággal és a kikericcsel, amelyek halálos mérget jelenthetnek az emberi szervezet számára. Ne hagyatkozzunk a látásunkra, a „medvehagymagyanús” növény levelét morzsoljuk el az ujjaink között, majd szagoljuk meg! Ha fokhagymaillata van, biztosak lehetünk benne, hogy medvehagymával van dolgunk – ellenkező esetben viszont semmiképpen ne szedjük le a növényt!

Nagyobb mennyiséget is begyűjthetünk belőle, mivel a medvehagymát lefagyaszthatjuk, illetve alacsony hőmérsékleten megszáríthatjuk. Szezonban a gyógynövényboltokban és a piacokon is kapható.

Frissen az igazi

Íze a fokhagymáéra emlékeztet, de lágyabb annál. Meglepően sokoldalúan felhasználhatjuk. Akár leves vagy főzelék alapanyaga is lehet, bár a hőkezelés hatására a benne lévő hatóanyagok egy része elveszik. Jobban járunk, ha apróra vágva szendvicskrémet vagy salátát készítünk belőle, illetve a snidlinghez vagy a petrezselyemhez hasonlóan megszórjuk vele az ételeket.

A fűszerek közül harmonizál a borsfűvel, a kakukkfűvel, a majoránnával, a szurokfűvel, a tárkonnyal és a zsázsával.

medvehagyma3.jpg

(Kép forrása: Pixabay.com)

Egyszerű medvehagymareceptek

Tofus-medvehagymás szendvicskrém

Hozzávalók:

– néhány levél medvehagyma

– 1 doboz (lehetőleg marinált vagy füstölt) tofu

– mustár (ízlés szerint)

– Cayenne-bors (ízlés szerint)

– kevés só

Elkészítése:

A medvehagymalevelet megmossuk, alaposan megszárítjuk, majd apróra vágjuk. Alaposan összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Kenyérre kenve vagy zöldségek mellé kínáljuk.

Medvehagymás pesztó

Hozzávalók:

– 10 db medvehagymalevél

– 1 dl olívaolaj

– kakukkfű (ízlés szerint)

– tárkony (ízlés szerint)

– kevés só

Elkészítése:

A megmosott, megszárított medvehagymalevelet vágjuk apróra, majd alaposan keverjük el a többi hozzávalóval! Jól záródó edényben, hűtőszekrényben tároljuk! Különösen jól illik a tésztához, de adhatjuk rizshez, burgonyához vagy húshoz is. Ízlés szerint más fűszereket is tehetünk hozzá.

Medvehagyma-saláta

Hozzávalók:

– 8-10 levél medvehagyma

– 1 közepes fej saláta

– ½ deciliter olívaolaj

– 1 citrom frissen facsart leve

– néhány citromfűág (elhagyható)

– kevés só

Elkészítése:

A medvehagymát vágjuk vékonyra, a salátát kézzel tépdessük meg, és az egészet tegyük egy nagyobb tálba! Az olívaolajat alaposan keverjük össze a citromlével, majd öntsük a medvehagymára és a salátára! Adjuk hozzá a fűszereket és a tengeri sót is, majd az alapanyagokat könnyű mozdulatokkal összekeverjük. Néhány órára tegyük a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek! Készíthetjük jégsalátából vagy rukkolából is.

A bejegyzés trackback címe:

https://ajurvedaespilates.blog.hu/api/trackback/id/tr3217807413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása